3. Vi sticker hål på myterna kring mikromobilitet

Är mikromobilitet ett hälsoproblem eller ett komplement till den redan etablerade kollektivtrafiken?
Vad finns det för framtidsutsikter för mikromobiliteten och vilka nya spännande samarbeten växer fram?

 

Avsnittsbeskrivning

Mikromobilitet – Ett av de hetaste ämnena inom mobilitetsbranschen som både imponerar med sin smidighet, men som också har fått mycket negativ uppmärksamhet i pressen. I avsnitt tre av Mobilitetspodden sticker vi hål på myterna kring mikromobilitet.

2019 förändrades stadsbilden, som över en natt, då elsparkcyklar fyllde de stora städerna. Leverantörer av mikromobilitet och specifikt elsparkcyklar imponerar med sin kvickhet i utveckling och förändring, både när det gäller den fysiska produkten men även när det kommer till tjänsteutbudet där användarvänlighet ofta har högsta prioritet.

Våra programledare Patrik och Anna tillsammans med gästen Emelie Sjöö diskuterar ämnet och gräver djupare i både för- och nackdelar med dessa elscootrar. De nämner begrepp som geofencing, nudging, freefloating och stationsbaserad mobilitet, lastmile, firstmile och resonerar kring reglering och samarbeten.

Innehåll

0.00 Programledarna berättar om sina senaste resor med mikromobilitet.
4.49 Vad är mikromobilitet? Geofencing, freefloating och stationsbaserad mobilitet.
10.28 Tillbakablick på 2019 som blev ett revolutionerande år med lansering av elsparkcyklar.
14.12 Reglering
16.07 Elscootrar delar upp allmänheten i två läger. Team Smidighet vs Team nedskräpning.
17.50 Nudging och hållbarhet
22.22 Mikromobilitet täcker sträckor som inte kollektivtrafiken kan nå.
26.14 Smidigheten
28.21 Det individuella ansvaret
32.49 Framtiden för mikromobiliteten. Funktioner, tjänster, leverantörer, ansvar, samarbeten och nya kringliggande produkter.

DAGENS GÄST

EMELIE SJÖÖ

Emelie Sjöö är den kommunikativa och kreativa projektledaren på IUS innovation. Med sin fleråriga erfarenhet inom mobilitetsbranschen förstår hon alla beståndsdelarna i området. Hon har arbetat med framtidssimulering av människors sätt att resa och val av transportslag. Förutom detta är Emelie oerhört kreativ när det kommer till visualisering och presentation.

Emelie är också med i avsnitt 2. Mobilitethubbar synliggör delad mobilitet.

senaste avsnitten

9. Elbilen: förändringar, förutsättningar och framtiden

9. Elbilen: förändringar, förutsättningar och framtiden

9. Elbilen: förändringar, förutsättningar och framtiden "När man har en fossilbil ser man tankning som en uppgift som man gör lite då och då på dagarna. Att man behöver åka till macken och tanka bilen. Men när du har en elbil så startar du varje dag med en fulltankad...

8. From rental cars to car-sharing: an Avis story

8. From rental cars to car-sharing: an Avis story

8. From rental cars to car-sharing: an Avis story Mobilitetspodden deep-dives into car-sharing, and its increasing role in the mobility ecosystem.  AvsnittsbeskrivningVi bjuder in Andrew Smith, General Manager i Danmark och Sverige på Avis Budget Group för att...

7. Det omtalade avsnittet om MaaS

7. Det omtalade avsnittet om MaaS

7. Det omtalade avsnittet om MaaS Anna och Patrik reder ut begreppet Maas med fokus på bland annat aktörer, tjänster, leverantörer och möjligheter.  AvsnittsbeskrivningÄntligen är det här! Avsnittet som i princip alla andra avsnitt refererar till. Avsnittet där...

Mobilitetspoddens programledare

Anna Wadström

Patrik Westræus

Vill du vara gäst?

3 + 11 =