NYHET

29-03-2021

Mobilitetspodden pratar om myter kring mikromobilitet för att öka kunskap och medvetenhet kring mobilitetsbranschen.n

Har du hört talas om Mobility-as-a-Service (MaaS)? Eller kanske mikromobilitet?Vet du vad en mobilitetshubb är? Visste du att fastighetsbranschen kan komma att spela en stor roll för framtidens mobilitet? Allt det här och många fler ämnen tas upp i den årsfärska podden Mobilitetspodden från IUS innovation.

I arbetet inom mobilitet och på resan mot ett hållbart samhälle upplever IUS innovation ett kunskapsgap mellan branschen och allmänheten. Poddens syfte är att väcka allmänhetens intresse för mobilitet, och de många ibland knepiga begrepp som dykt upp på bara några få år. Podden är inbjudande, lätt och fylld med expertis från både våra programledare, med mångårig erfarenhet inom branschen, såväl som podcastens kunniga gäster.

I Mobilitetspodden kommer det i varje avsnitt djupdykas i olika ämnen kopplade till mobilitet. Under året kommer det bjudas in flera spännande gäster som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med mobilitetsbranschen. Tillsammans diskuteras allt från begreppsbeskrivningar till mer övergripande frågor som hur kan vi få ett mer hållbart perspektiv på att resa från punkt A till B?

Det finns redan tre avsnitt publicerade på Acast, Spotify, youtube och på IUS hemsida. I Mobilitetspoddens första avsnitt beskriver våra programledare Mobilitet som begrepp och vi får reda på hur programledarna själva reser! Lever de verkligen som dem lär? Andra avsnittet handlar om Mobilitetshubbarnas roll i mobilitetsbranschen och i tredje avsnittet lyfter vi de myter som uppstått kring mikromobilitet.

– Det är alltid spännande att prata om mobilitet, säger Anna Wadström som är en av de två programledarna i Mobilitetspodden. Mobilitet är inte bara ett trendord, det är entillväxtbransch, fortsätter Anna Wadström.

Vad är mobilitet? Och, varför behövs Mobilitetspodden?
– Första avsnittet handlar om precis det, berättar Mobilitetspoddens andra programledare Patrik Westræus. Mobilitet grundar sig i oss människor och vår förmåga att förflytta oss på olika sätt.

– Podden riktar sig till mobilitetsbranschen men främst till allmänheten, påpekar Patrik Westræus. Alla har en relation till mobilitet, så målet är att få en chans att öka lyssnarnas kunskap och förståelse för ämnet. På så vis kan vi tillsammans fundera kring den större frågan; hur vi tillsammans kan nå ett mer hållbart samhälle.

Mobilitetspodden görs av IUS innovation som arbetar för ett hållbart samhälle med mobilitet som grund. Mobilitet är en snabbt växande bransch som drivs på av både privata och offentliga aktörer. Resande sker alltid och överallt, såväl mitt i stan som på landsbygden. Mobilitetsbranschen är en bransch i stor förändring och med mycket rörelse. En bransch med allt från den klassiska kollektivtrafiken till nya snabba leverantörer. IUS innovation har flerårig erfarenhet och expertis i området och har hjälpt både offentliga och privata mobilitetsaktörer att hitta sin roll och utveckla sitt erbjudande.

– Podden kan förhoppningsvis öppna för diskussioner både hemma vid middagsbordet eller på arbetsplatsen, säger Anna Wadström.

Med Anna och Patrik i spetsen så kommer det släppas ett nytt avsnitt första måndagen varje månad. Mobilitetspodden finns där poddar finns, passar perfekt att lyssna på podden på vägen till eller från jobbet!

💡 MER INFORMATION

Till podden:
https://www.iusinnovation.se/mobilitetspodden/
http://bit.ly/Mobilitetspodden-spotify
https://shows.acast.com/mobilitetspodden

Längd: 30 – 50 minuter/ avsnitt
Lansering: Den 4 januari 2021 med nytt avsnitt första måndagen varje månad.
Kontakt: mobilitetspodden@iusinnovation.se
Produceras av: IUS innovation

Läs mer

Webinar Elsparkcykeln: fara eller pusselbit i klimatomställningen?

NYHET26-10-2021Webinar: Elsparkcykeln - fara eller pusselbit i klimatomställningen?Torsdagen den 21 oktober anordnade IUS innovation AB och TIER Mobility det digitala panelsamtalet ”Elsparkcykeln: fara eller pusselbit i klimatomställningen?”. I en panel med...

Inbjudan webinar: Elsparkcykeln – fara eller pusselbit i klimatomställningen?

Inbjudan till frukostseminarium om hållbara och trafiksäkra lösningar i framtidens städer. Titel: Elsparkcykeln: fara eller pusselbit i klimatomställningen?

eHUBS International Academy

I förra veckan kunde eHUBS (e-Mobility hubs) genomföra ett av sina största evenemang – eHUBS International Academy. Eventet hölls i Bergen, Norge, och vår eminenta projektledare och expert inom mobilitetshubbar Anna Wadström var självklart på plats och deltog.

Paneldebatt för Tankesmedjan Mobilitet Sverige – Omstart kollektivtrafiken

Det är ett faktum att resvanorna för människor är förändrade, men hur arbetar kollektivtrafiken för att möta och/eller anpassa sig till de nya resvanorna? Handlar det om att återfå resenärer eller hitta nya kundgrupper för att öka volymerna i kollektivtrafiken?

Omstart kollektivtrafiken

Under pandemin har kollektivtrafiken tappat omkring 50% av deras intäkter. Många trafikhuvudmän pratar nu om en omstart och fokuserar på att få och återfå volymer gällande resenärer.

IUS innovation tar ställning och satsar på mobilitet

Efter årsskiftet har IUS innovation valt att fokusera enbart på mobilitet som affärsområde. Syftet med att fokusera bolaget grundar sig i en omställning i samhället, men framförallt drömmen och visionen om att nå en hållbar framtid för kommande generationer.

Biljett- och betalsystem lanserat i unikt samarbete mellan fyra kollektivtrafikhuvudmän

I april 2021 avslutades det mångåriga projektet ”Lynx-programmet” för de fyra trafikhuvudmännen Hallandstrafiken, Jönköpings länstrafik, Kalmar länstrafik och Länstrafiken Kronoberg. Programmet har inneburit ett mycket omfattande arbete kring bland annat biljett- och betalsystem.

Ny mikromobilitetsavgift sätter käppar i hjulen för elsparkcyklar

Det blir dyrt för elsparkcykelföretagen när kommunerna nu inför mikromobilitetsavgift. Avgifterna blir mer än dubbelt så höga jämfört med andra europeiska städer.

Dyrare med bil i pandemitider – samtidigt våras det för bildelningstjänsterna

Nästan hälften av Sveriges bilister ställer in planerade resor helt. Det är en av effekterna av den rådande Covid-19-pandemin som är tydlig. Det innebär att ett redan dyrt transportmedel har blivit ännu dyrare.

Clubhouse – Mobilitet Sverige

Visst har du väl hört om den senaste appen för auditiv kommunikation? iPhone-appen heter Clubhouse och lanserades i april 2020, redan i maj 2020 värderades appen för sociala nätverk till nästan 100 miljoner dollar. Plattformens tillväxt är talande för hur inflytelserik den redan har kommit att bli. Det är gyllene tillfälle för oss i mobilitetsområdet att nyttja detta verktyg för att nätverka och delta i inspirerande och kreativa samtal.

NYHETSBREV

8 + 5 =

Hör av dig till Anna om du vill veta mer!

 

ANNA WADSTRÖM

anna.wadstrom@iusinnovation.se

+46 736 60 69 47