NYHET

08-04-2021

IUS innovation expertis – Strategi och position

Mobilitetsmarkanden är under stor förändring – kanske den största sedan bilens genomslag. Nya och gamla mobilitetsaktörer men också resenärerna är nu med och formar vad som av många i branschen definierats som ett nytt ekosystem för mobilitet. Denna transformation innebär såväl förändrade/nytillkomna tjänster som förändringar i resebeteende som i affärsmodeller och kundägandeskap.

Den pågående förändringen tydliggörs allt mer genom att allt fler aktörer så som tex biltillverkare, hyrbilsleverantörer och aktörer som traditionellt fokuserat på att leverera linjelagd busstrafik experimenterar med såväl nya tjänster som affärsmodeller.

Som en del av denna stora förändring förutspås samtidigt en stor förflyttning av existerande intäktsströmmar eftersom konsumenten sannolikt kommer välja andra transportalternativ för att förflytta sig än vad man valt historiskt.

En spännande möjlig utveckling att reflektera över i detta sammanhang är tex vad det får för effekter för mobilitetslandskapet och dess nuvarande aktörer när konsumenterna allt mer övergå från att köpa egen bil till att nyttja delade mobilitetstjänster? Kommer biltillverkarna hinna transformera sig i den takt som krävs för att även i framtiden leverera attraktiv mobilitet till sina kunder eller kommer konsumenten överge biltillverkarna till förmån för nya leverantörer av mobilitet?

I denna allt mer accelererande utveckling är det centralt för såväl de existerande som nytillkomna aktörer att förstå sin omvärld, att analysera utvecklingen och med det som utgångspunkt definiera en önskad position i ekosystemet.

Det är dock långt ifrån bara kommersiella mobilitetsaktörer som bör ta pågående förändring på allvar och positionera sig för framtiden utan här kan och bör även offentlig verksamhet ta tydlig position. Detta eftersom effekterna inte enkom handlar om affärsmöjligheter eller affärshot utan också i allra högsta grad om hur denna rörelse påverkar utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle.

Genom att offentliga aktörer, så som kollektivtrafiken, tydligt positioner sig men också samverkar med såväl regioner/städer/kommuner och det kommersiella mobilitetslandskapet kan vi uppnå en sund balans med syfte att uppnå hållbar mobilitet för alla.

IUS har genom många års erfarenhet, ett gediget personligt branschnätverk och eftertraktade mobilitetsexperter specialiserat sig på att stödja landskapets aktörer i deras så viktiga positioneringsarbete.

Vårt mål är att vi genom vår rådgivning och stöd i verksamheters identitet och positioneringsarbete kan bidra till en ökad nivå av samverkan, en sund balans på en konkurrensutsatt marknad. Allt för ett mer hållbart samhälle.

Läs mer

Tjänstedesign i VINNOVA-finansierade projektet Vinter-Hugo

Vinter-Hugo är ett projekt som syftar till att utveckla och utvärdera transporttjänster som använder en autonom transportrobot. Dessa transporttjänster utformas i nära samarbete med användarna för att säkerställa att de uppfyller verkliga behov.

Rådgivare till Living Lab för autonoma transporter i glesbygd

IUS Innovation är en av parterna som genomför projektet ”Living Lab för autonoma transporter på landsbygden” i Rödå-Tavelsjö utanför Umeå.

Rapport och hållbarhetsmanifest för Wendelstrand

Vi på IUS innovation är stolta över att vara med och stötta i arbetet med att utveckla och förverkliga visionen för Wendelstrand – en levande och hållbar stadsdel där människa, natur och arkitektur samspelar harmoniskt.

IUS initiativ med AMSAC

Just nu pågår det ett samarbete mellan IUS innovation och utbildningsföretaget AMSAC.
Tillsammans utvecklar vi YH-utbildningar inom hållbar mobilitet.

IUS vinner upphandling för Ånge kommun

IUS innovation har vunnit en upphandling hos Ånge kommun där två konsulter från IUS bemannar uppdraget i team Ånge kommun och Din Tur.

IUS vinner upphandling för Skånetrafiken

IUS innovation vinner upphandlingen ”Konsult Hela ResenärsResan” hos Skånetrafiken, Region Skåne. Två konsulter från IUS bemannar uppdraget och ska arbeta gemensamt med team och teamledare från Skånetrafiken.

IUS personal utbildade i HLR

2023 är här och med nytt år är det naturligt att både titta framåt för det kommande året och att reflektera över året som varit. IUS Innovation har gjort just det och är stolta över allt vi åstadkommit både internt och externt. Från 2022 är vi internt som stoltast över den utbildning inom hjärt-lungräddning som vi genomförde med våra kollegor och nu vill vi uppmuntra fler företag till att ta samma initiativ.

IUS startar upp traineeprogram

IUS innovation tar steget och utvecklar ett traineeprogram. Ett program som ska innehålla både utbildning, interna och externa projekt. Det är David Lillieroth och Adrian Wepplinger som är de första två att ingå i programmet under ledning och mentorskap av Anton Carlsson, projektledare och Patrik Westræus, projektledare.

Ledare för strategisk utveckling & innovation

Tommy Winterskiöld Vestlie internrekryteras till rollen som ledare för strategisk utveckling och innovation

Generationsskifte för IUS innovation när Anna Wadström blir ny VD

Inför 2022 stod det klart att Anna Wadström tar över som VD för IUS innovation efter Fredrik Wadström. Anna tar över spakarna för att fortsätta driva företaget IUS innovation framåt och väljer att fokusera på hållbarhet än mer i framtiden.

NYHETSBREV

6 + 8 =

Hör av dig till Anna om du vill veta mer!

 

ANNA WADSTRÖM

anna.wadstrom@iusinnovation.se

+46 736 60 69 47