NYHET

26-08-2020

Ny unik mobilitetspunkt testas i Oslo

Idag öppnar ”Mobilitetspunkt Filipstad”. Ett tvåårigt pilotprojekt vid Filipstadkaia i centrala Oslo. Genom att erbjuda invånarna i Oslo miljövänliga transportmöjligheter hoppas man kunna lära sig mer om framtidens behov av hållbar mobilitet.

Vad är en mobilitetspunkt/mobilitetshub?

En mobilitetspunkt/mobilitetshubb/mobilityhub är en plats där transportmedel som kan delas av alla görs tillgängliga för allmänheten. Detta ger möjlighet för invånarna att välja smartaste fordonsslaget efter sina behov och minska beroendet av den egna bilen.

Vid Mobilitetspunkt Filipstad kommer elbilar, elcyklar och elsparkcyklar finnas tillgängliga. Dessa kommer delvis att få sin strömförsörjning från ett solcellstak vilket även fordonen är placerade under. På mobilitetspunkten kommer det också finnas ett showroom och cykelverkstad. I nära anslutning finns sedan tidigare busshållplats, hyrbilar, lånecyklar och laddstation för privatbilar. 

Ett samarbete mellan det offentliga och privata

Mobilitetspunkten är den första i sitt slag i Oslo och kommer att drivas under två år som ett pilotprojekt.

Ruter AS, kollektivtrafikhuvudman i Oslo, driver projektet STOR (Smartare Transport i Oslo-Regionen) tillsammans med Bymiljöetaten i Oslo kommun och Statens Vegvesen. Detta är också ett samarbete mellan offentlig och privat verksamhet.

Anna Wadström, från det svenska innovationsbolaget IUS innovation och ansvarig projektledare hos Ruter AS, berättar mer:

Tanken är att pilotprojektet ska ge oss svar på frågor kring vad som krävs för att allmänheten i större utsträckning ska nyttja delade transportlösningar på detta sätt, vilken typ av resor som transportmedlen används till och vad användarna vill ha ut av framtida fasta mobilitetspunkter.

Dessutom kommer fler människor, redan från idag, få möjlighet att ställa bilen och transportera sig mer hållbart i Oslo, avslutar Anna.

💡 MER INFORMATION

Vill du veta mer om projektet finns det information på https://ruter.no/om-ruter/prosjekter/filipstad-mobilitetspunkt/

Läs mer

IUS initiativ med AMSAC

Just nu pågår det ett samarbete mellan IUS innovation och utbildningsföretaget AMSAC.
Tillsammans utvecklar vi YH-utbildningar inom hållbar mobilitet.

IUS vinner upphandling för Ånge kommun

IUS innovation har vunnit en upphandling hos Ånge kommun där två konsulter från IUS bemannar uppdraget i team Ånge kommun och Din Tur.

IUS vinner upphandling för Skånetrafiken

IUS innovation vinner upphandlingen “Konsult Hela ResenärsResan” hos Skånetrafiken, Region Skåne. Två konsulter från IUS bemannar uppdraget och ska arbeta gemensamt med team och teamledare från Skånetrafiken.

IUS personal utbildade i HLR

2023 är här och med nytt år är det naturligt att både titta framåt för det kommande året och att reflektera över året som varit. IUS Innovation har gjort just det och är stolta över allt vi åstadkommit både internt och externt. Från 2022 är vi internt som stoltast över den utbildning inom hjärt-lungräddning som vi genomförde med våra kollegor och nu vill vi uppmuntra fler företag till att ta samma initiativ.

IUS startar upp traineeprogram

IUS innovation tar steget och utvecklar ett traineeprogram. Ett program som ska innehålla både utbildning, interna och externa projekt. Det är David Lillieroth och Adrian Wepplinger som är de första två att ingå i programmet under ledning och mentorskap av Anton Carlsson, projektledare och Patrik Westræus, projektledare.

Ledare för strategisk utveckling & innovation

Tommy Winterskiöld Vestlie internrekryteras till rollen som ledare för strategisk utveckling och innovation

Generationsskifte för IUS innovation när Anna Wadström blir ny VD

Inför 2022 stod det klart att Anna Wadström tar över som VD för IUS innovation efter Fredrik Wadström. Anna tar över spakarna för att fortsätta driva företaget IUS innovation framåt och väljer att fokusera på hållbarhet än mer i framtiden.

Webinar Elsparkcykeln: fara eller pusselbit i klimatomställningen?

Torsdagen den 21 oktober anordnade IUS innovation AB och TIER Mobility det digitala panelsamtalet ”Elsparkcykeln: fara eller pusselbit i klimatomställningen?”

Inbjudan webinar: Elsparkcykeln – fara eller pusselbit i klimatomställningen?

Inbjudan till frukostseminarium om hållbara och trafiksäkra lösningar i framtidens städer. Titel: Elsparkcykeln: fara eller pusselbit i klimatomställningen?

eHUBS International Academy

I förra veckan kunde eHUBS (e-Mobility hubs) genomföra ett av sina största evenemang – eHUBS International Academy. Eventet hölls i Bergen, Norge, och vår eminenta projektledare och expert inom mobilitetshubbar Anna Wadström var självklart på plats och deltog.

NYHETSBREV

14 + 10 =

Hör av dig till Anna om du vill veta mer!

 

ANNA WADSTRÖM

anna.wadstrom@iusinnovation.se

+46 736 60 69 47