IUS innovation
Artiklar
Artikel, blogg, inlägg, betänkande, åsikter och tankar. Den här typen av texter har såklart många namn men här samlar vi texter som våra medarbetare skrivit kring olika områden och genre inom mobilitet, resande och affärsutveckling. En plats där varje medarbetare har chansen att brinna lite extra för sitt ämne.
Ett återkommande inslag som vi stolt visar upp och gärna lyfter fram 🙌
SÖK
Mycket morot (och lite piska) minskar bilismen i städer
I september 2022 publicerade Kimberly Nicholas och Paula Kuss, hållbarhetsforskare vid Lunds universitet, en artikel där de har granskat resultaten från nästan 800 vetenskapliga studier och fallstudier för att identifiera och sortera de tolv bästa sätten för att minska biltrafiken i städerna. IUS innovation har tittat på analysen och valt ut de främsta piska- och morot-åtgärder resultaten för att minska bilism i städerna och öka det hållbara resandet.
Det finns många anledningar att välja cykeln
2013 samlade den franska webbsidan carfree.fr 185 anledningar att cykla. Jerome har tolkat och summerat dem till svenska.
Studie kring självkörande bussar presenterar positiv respons
I juni tidigare i år sände IUS innovation två kollegor till en unik fältstudie för att testa självkörande bussar. Fältstudien tillhörde en större forskningsstudie kring självkörande bussar initierat av Volvo Bussar och Västtrafik och utförs av forskare på Chalmers. Elin Wadström delar med sig om sina tankar kring självkörande bussar och upplevelsen från fältstudien.
SvD debattartikel “Skär ner antalet elsparkcykelföretag”
Att elsparkcyklarna är mobilitetssektorn kanske allra hetaste fråga har varit svårt att missa. Deras tämligen snabba intåg i städerna har väckt reaktioner från såväl politiken som den enskilde medborgaren–positiva och negativa.
Fragmenterad data - en stor utmaning i det nya mobilitetsekosystemet
Mobilitetsekosystemet innefattar en rad komplexa processer och är som bekant ständigt under förändring. Det är nödvändigtvis inte bara en utmaning, utan även en möjlighet. Uppmärksammar man komplexiteten kan man även uppmärksamma vikten av att tillsammans möta den dynamiska mobilitetsmarknaden.
BoMaaS – har fastighetsägare möjlighet att tillgängliggöra MaaS för alla?
Efter att ha figurerat som ett perifert begrepp under flera år har mobilitet på senare tid kommit att bli allt mer förekommande—något som också märks av inom fastighetsbranschen. Man talar inte längre bara om att tillgodose parkeringsbehov, utan man talar istället om att tillhandahålla boende en helhet, i form av mobilitet. Men även om fastighetsbranschen ser en typ av mobilitet framför sig, är mobilitet onekligen ett svårdefinierat begrepp.
Att arbeta med hållbar utveckling och mobilitet
Man kan spendera timmar—ja, om inte en livstid—på att försöka definiera vad hållbar utveckling är. Inte minst utveckling. Sådana diskussioner har i decennium präglat såväl akademiska som politiska debatter. Någon egentlig konsensus har man dock inte lyckats nå under alla år. Finns det något att enas kring? Och hur ska man ens kunna sätta begreppet i relation till arbete?
Balansen mellan offentliga och privata aktörer inom mobilitet
Sättet som människor förflyttar sig på är under stor förändring, kanske den största sedan bilens tillkomst. Nya insikter gör att den privata bilen inte längre har en lika självklar plats i människors liv.
Presentation och slutkonferens för GrowSmarter
Hur ska städer kunna växa smartare? Vilken är tekniken som redan idag kan minska energianvändande och vilken mobilitet passar bäst i en smart stad? Detta är frågor man har studerat och jobbat med under fem års tid i ett projekt vid namn GrowSmarter och IUS var på plats vid presentation och slutkonferens.
Kollektivtrafiken som ryggrad i en hållbar mobilitet
Ett attraktivt, hållbarhetsfokuserat och tillgängligt samhälle kräver en ryggrad som kan hantera de stora massorna av människor som transporterar sig. För att lyckas med detta – och samtidigt ha såväl nutida och framtida generationers bästa i åtanke- krävs en stark offentlig aktör.
Ett samhälle under förändring
När du hör ordet mobilitet tänker du kanske på bussar, tåg, tunnelbana, spårvagnar eller bilar. Mobilitet är något som alltid funnits i vår vardag och har under det senaste århundradet sett ungefär likadant ut. Däremot har synen på mobilitet de senaste åren så sakteliga börjat förändras. Det finns många strömningar och drivkrafter som möjliggör och förändrar förutsättningarna.
IUS intryck från High-Level Business delegation
Nu är vår seniora rådgivare Tommy Vestlie i Vietnam för IUS innovations räkning med en High-Level business delegation för att fira 50 år av goda diplomatiska relationer. I gott sällskap av Kronprinsessan Viktoria, Handelsminister Ann Linde med flera. Såhär sammanfattar han sina två första dagar.